Hallo, mijn naam is Ricky Hupsel. Ik ben 49 jaar en ik woon in Rotterdam. Sinds 2017 ben ik werkzaam als arbeidsdeskundige. Mijn persoonlijke en zakelijke omgeving typeert mij als een zeer sociaal, flexibel en stressbestendig persoon met het vermogen weloverwogen beslissingen te nemen. Naast het afronden van de HBO opleiding Personeelsmanagement en planning (afstudeerrichting Psychologie en coaching) heb ik een post-HBO opleiding gevolgd tot arbeidsdeskundige. Ik neem jullie graag mee in mijn werkzaamheden als arbeidsdeskundige en vertel graag wat mijn werk inhoudt.
Geen woorden, maar daden!
Graag leer ik nieuwe mensen kennen en ben erg sociaal ingesteld. In het verleden ben ik meer dan 15 jaar actief geweest als trainer-coach/bestuurslid bij diverse voetbalverenigingen in Rotterdam. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan (nieuwe) muziek beluisteren (jazz, funk, soul) en lezen. Tevens heb ik een zwak voor Engelse detectives. Met een groep vrienden uit mijn studenten tijd gooi ik al meer dan 25 jaar één keer per week een balletje door een ring (basketbal). Mijn grote liefde is eigenlijk voetbal, maar dat beoefen ik al geruime tijd niet meer. Ik volg nog wel steeds mijn favoriete club, Feyenoord, op de voet. Een echte volksclub met een mentaliteit die goed bij mij past: Geen woorden, maar daden!!
De arbeidsdeskundige
Een arbeidsdeskundige kan worden ingeschakeld op het moment dat een werknemer langdurig ziek of beperkt is. Als arbeidsdeskundige adviseer ik bij onderwerpen als: kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk of ander werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan de werknemer doen? En wat wordt er van de werkgever verwacht als er sprake is van re-integratie buiten de organisatie(re-integratie 2e spoor)
Het is mijn doel om bovenstaande vragen vanuit de juiste context, in het belang van werkgever en werknemer, te beantwoorden en een duidelijke en gemotiveerde conclusie en advies te geven ten aanzien van de re-integratie van de zieke werknemer. Hierdoor krijgen de betrokken partijen meer inzicht ten aanzien van de invulling van de re-integratie.
Het speelveld is heel dynamisch
Wat mijn werk mooi maakt, is dat elke situatie en elke dag weer anders is. Het speelveld van de arbeidsdeskundige is heel dynamisch. Dat maakt het ook zo interessant en soms ook complex. Hier ligt overigens ook direct de uitdaging; binnen een complexe situatie zowel werkgever als werknemer voorzien van een goed onderbouwd advies bij ziekteverzuim. Als arbeidsdeskundige probeer ik door middel van een grondige analyse van de situatie omtrent het verzuim tot de kern van het probleem te komen en van daaruit een onafhankelijk advies te geven in het belang van alle partijen.

Professioneel en autonoom
Ik vind het belangrijk om mijn professionaliteit te blijven ontwikkelen en autonoom te blijven. Het is dan ook belangrijk om de ontwikkelingen binnen dit werkveld op de voet te volgen en indien nodig toe te passen binnen mijn dagelijkse werkzaamheden.
Als arbeidsdeskundige vervul ik een sleutelrol tussen werkgever en werknemer bij (dreiging van) ziekte, ongeval of arbeidsbeperking. Daarom is het van belang om in kansen en mogelijkheden te denken en optimistisch te blijven op een reële manier. Bij het oplossen van problemen moet je als arbeidsdeskundige hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen blijven onderscheiden. Daarbij stel ik mij, vanuit mijn coaching achtergrond, open, eerlijk en nieuwsgiering op, waardoor mensen zich in gesprek met mij op hun gemak voelen. Dit alles is voor mij een goede basis om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen.
Bij langdurig verzuim eerder schakelen
Ondertussen heb ik enkele jaren ervaring als arbeidsdeskundige en in de praktijk maak ik vaak mee dat een bedrijf te laat een arbeidsdeskundige inschakelt. Daarom adviseer ik bedrijven eerder te denken aan een arbeidsdeskundig traject. Naast dat de arbeidsdeskundige reeds kan mee kijken in het 1e spoor traject kan er ook eerder worden meegedacht over passende oplossingen ten aanzien van de re-integratie/aanpak van het verzuim. Hierdoor kunnen re-integratiekansen eerder benut worden, wat op den duur kostenbesparing oplevert voor bedrijven.
Vacuüm tegeltiller
In mijn praktijk als arbeidsdeskundige zie ik met regelmaat hoe met gedegen onderzoek en overleg met werkgever en werknemer oplossingen gezocht kunnen worden, die terugkeer van een werknemer in eigen werk of aangepast werk mogelijk maken. Zo heb ik ooit onderzoek gedaan voor een stratenmaker die was uitgevallen met forse rugklachten. Hierdoor was hij niet in staat om zijn eigen werk te doen vanwege de overschrijding van zijn belastbaarheid ten aanzien van tillen. In het kader van het behoudt van zijn eigen werk, heb ik bij het arbeidsdeskundig onderzoek werkgever en werknemer geadviseerd om een vacuüm tegeltiller aan te schaffen, waardoor de belasting ten aanzien van tillen sterk gereduceerd werd en de stratenmaker zijn werk kon behouden. Een win-win situatie dus.
Comments are closed.