De Wet verbetering poortwachter(Wvp) is op 1 april 2002 ingevoerd door de Nederlandse overheid. Met deze wet wil de overheid het aantal werknemers dat langdurig ziek is terugdringen. Het voornaamste doel is het korter maken van het verzuim door snel en effectief in te grijpen. De Wet verbetering poortwachter verplicht de werkgever om bij verzuim vanaf de 1e ziektedag actief bezig te zijn met de begeleiding van de werknemer.
Verzuim is voor niemand prettig, voor de werknemer niet, maar ook voor de werkgever niet. Toch is verzuim onvermijdelijk. Door intensieve samenwerking tussen de arbodienst, de bedrijfsarts, de werknemer en de werkgever kan de zieke werknemer zo snel mogelijk weer re-integreren. Of dit binnen de eigen organisatie is of daarbuiten, is afhankelijk van de situatie.
Verplichtingen Wet verbetering poortwachter
Wat wordt er van de werknemer en werkgever verwacht als een werknemer ziek wordt? Welke stappen moeten worden ondernomen? En aan welke wettelijke verplichtingen moet je als werkgever voldoen om loonsancties te voorkomen? Volgens de Wet verbetering poortwachter ligt de uitvoering bij de werkgever. Wanneer de arbeidsongeschikte werknemer onder contract staat, is de werkgever maar ook de werknemer verplicht om zich te houden aan de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Dit geldt voor een periode van twee jaar, of tot het moment dat het arbeidscontract afloopt.
Vaak is verzuim van korte duur en keert de werknemer na een aantal dagen weer terug in zijn huidige functie. Het is vervelend wanneer een werknemer een aantal dagen niet beschikbaar is, maar nog vervelender wordt het wanneer de werknemer langdurig uit de roulatie is vanwege ziekte of een ongeval. In de Wet verbetering poortwachter staat beschreven dat de werkgever samen met de arbodienst of bedrijfsarts zorg draagt voor een snelle terugkeer van de zieke werknemer. Voor zowel de werkgever als werknemer is het van belang om langdurig ziekteverzuim te voorkomen.
Stappenplan Wet verbetering poortwachter
Verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter beginnen in de eerste week van de ziekmelding. Zowel werkgever als werknemer hebben een aantal verplichtingen. In onderstaand stappenplan staan deze verplichtingen van week tot week omschreven:
Week 1:
De werknemer meldt zich ziek bij de werkgever. Uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag moet dit gemeld worden bij de bedrijfsarts of arbodienst.
Week 6:
Mocht de werknemer na 6 weken nog steeds ziek zijn, dan moet door de bedrijfsarts of arbodienst een probleemanalyse worden opgesteld. Hierin staat onder andere vermeldt waarom de werknemer niet werkt en wanneer de verwachting is dat de werknemer weer aan het werk kan.
Week 8:
In de 8e week na de ziekmelding of 2 weken na het opstellen van de probleemanalyse maakt de werkgever samen met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA). Hierin staat beschreven wat beiden partijen gaan doen om re-integratie te bevorderen.
Voortgangsgesprek en casemanager
Bij langdurig verzuim moet een re-integratiedossier worden bijgehouden. Hierin staat het verloop van de ziekte en alle activiteiten die zijn ondernomen om terugkeer te bevorderen. Daarbij moet iedere zes weken de voortgang met de werknemer worden besproken en wordt er gezamenlijk een casemanager gekozen. De casemanager begeleidt en controleert het Plan van Aanpak.
Week 42:
Dit is het moment waarop de werkgever de werknemer ziek meldt bij het UWV.
Week 46 tot 52
Mocht de werknemer langdurig ziek blijven, dan moet tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie worden opgesteld. Op dit punt wordt ook een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd om te kijken naar de mogelijkheden binnen de eigen werkgever en indien noodzakelijk buiten de eigen werkgever. Een re-integratie 2e spoor traject kan dan ingezet worden, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden buiten de eigen organisatie voor passend werk.
Week 78:
In overleg met de werknemer stelt de werkgever een re-integratieverslag op. Hierin staan afspraken beschreven en resultaten van alle activiteiten die zijn uitgevoerd.
Week 87:
In de 87e week ontvangt de werknemer een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit formulier moet binnen 3 weken zijn ingevuld en teruggestuurd. Aan de hand van het re-integratieverslag voert het UWV een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering indien aan de wettelijke voorwaarden zijn voldaan.
Doorbetaling loon volgens de wet
Werkgevers zijn volgens de wet verplicht om bij verzuim twee jaar lang 70% van het laatst verdiende loon door te betalen. In het eerste ziektejaar moet de werkgever verplicht minimaal het minimumloon doorbetalen. In het tweede ziektejaar geldt dit niet.
Loonsancties voorkomen
Wanneer de werkgever niet kan aantonen dat aan alle wettelijke verplichten is voldaan, dan kan verplicht worden dat het loon van de werknemer ook in het derde jaar doorbetaald moet worden.
Re-integratietrajecten
In eerste instantie wordt gekeken naar re-integratie van de zieke werknemer binnen de eigen organisatie, ook wel re-integratie 1e spoor genoemd. Dit kan zijn in de huidige functie, maar ook aangepast werk of een andere functie behoren daarbij tot de mogelijkheden.
Helaas is het niet altijd mogelijk om terug te keren binnen de eigen organisatie. Dan komt re-integratie 2e spoor in beeld. Hierbij is de werkgever verplicht om de werknemer te ondersteunen bij het vinden van passend werk bij een andere werkgever.
Comments are closed.