Wanneer een werknemer langdurig ziek of beperkt is, kan een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld. De arbeidsdeskundige is specialist op het gebied van belasting versus belastbaarheid. Op basis van de belastbaarheid versus belasting kan bepaald worden of een werknemer in staat is om terug te keren in de eigen functie binnen de huidige organisatie, een andere functie binnen de huidige organisatie of in een andere functie bij een nieuwe werkgever. Het doel van de arbeidsdeskundige is altijd om langdurig verzuim te voorkomen en te zorgen voor een snelle en verantwoorde terugkeer naar werk.
Een arbeidsdeskundige zoekt altijd de balans tussen de complexiteit van verzuim en tegelijkertijd de verplichtingen die gelden uit de Wet verbetering poortwachter. Wanneer niet voldaan wordt aan de stappen binnen deze wet, kunnen er door het UWV loonsancties opgelegd worden aan de werkgever.
Wet verbetering poortwachter
De Wet verbetering poortwachter(Wvp) is op 1 april 2002 ingevoerd door de Nederlandse overheid om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen. Het voornaamste doel is het beperken of reduceren van het verzuim door snel en effectief in te grijpen. De Wet verbetering Poortwachter verplicht de werkgever om bij verzuim vanaf de 1e ziektedag actief bezig te zijn met de begeleiding van de werknemer.
Waar wordt een arbeidsdeskundige ingezet?
Een arbeidsdeskundige kan de rol vervullen van coach, adviseur en/of beoordelaar. De rol is afhankelijk van de opdrachtgever, die kan verschillend zijn; van de werkgever en het UWV tot een re-integratiebureau en arbodienst.
Wat doet de arbeidsdeskundige
In het kort kun je de arbeidsdeskundige omschrijven als een specialist op het gebied van de financiële, juridische en sociale aspecten van verzuim. Kennis per vakgebied wordt ingezet om te bepalen hoe een zieke werknemer weer terug kan keren naar werk. De arbeidsdeskundige gaat in gesprek met de werknemer en werkgever om de situatie te bepalen. Aan de hand van gesprekken en het opgebouwde dossier stelt de arbeidsdeskundige vast welke stappen er conform wet- en regelgeving in het kader van re-integratie gezet dienen te worden. Een arbeidsdeskundige kan onder andere ingezet worden voor het uitvoeren van een arbeidsdeskundige onderzoek.
Arbeidsdeskundig onderzoek
De voornaamste taak van de arbeidsdeskundige is het uitvoeren van het arbeidsdeskundig onderzoek. Met een arbeidsdeskundig onderzoek wordt bepaald of de werknemer terug kan keren bij de huidige werkgever. Onderzocht wordt of het eigen werk nog passend is of dat er gekeken moet worden naar een andere functie of aanpassing van de werkomgeving. Mocht dit niet mogelijk blijken, dan zal de arbeidsdeskundige adviseren om een re-integratie 2e spoor traject te starten. Het doel van een re-integratie 2e spoor traject is het bemachtigen van passend werk bij een andere werkgever.
Comments are closed.