In de regel wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet tegen het einde van het eerste ziektejaar of eerder wanneer de bedrijfsarts moet aangeven dat een werknemer niet terug kan keren in zijn of haar huidige functie. Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige.
Wat is een arbeidsdeskundige?
Een arbeidsdeskundige is specialist op het gebied van belasting versus belastbaarheid. Door middel van gesprekken en documenten stelt de arbeidsdeskundige vast welke stappen er in het kader van de re-integratie dienen te worden gezet, dit conform wet- en regelgeving. Het doel hierbij; de mogelijkheden van werknemer optimaal te gebruiken zodat mogelijk inkomensverlies zoveel mogelijk beperkt blijft.
Wat is een arbeidsdeskundig Onderzoek?
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingezet om de werksituatie en -omgeving van de zieke of arbeidsongeschikte werknemer te bepalen. Het onderzoek geeft inzicht in de mogelijkheden voor terugkeer bij de huidige werkgever. Het is een objectief oordeel vanuit de arbeidsdeskundige die de werkgever en werknemer verder helpt in het verzuimproces.
Wanneer wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet?
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingezet op het moment dat een werknemer langere tijd ziek is. Met het onderzoek wordt beoordeeld wat de mogelijkheden zijn van de werknemer op basis van de vastgestelde medische beperkingen. Kan de werknemer het eigen werk nog uitvoeren? Zijn er eventuele aanpassingen nodig? Mocht blijken dat dit niet mogelijk is, dan wordt tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek onderzocht of er andere passende functies zijn bij de huidige werkgever of dat deze mogelijkheid er ligt elders op de arbeidsmarkt? Het zogeheten re-integratie 2e spoor traject.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
De arbeidsdeskundige voert het onderzoek uit op de werkplek van de werknemer. Om de situatie in kaart te brengen heeft de arbeidsdeskundige eerst gesprekken met zowel de werkgever als de werknemer. Tijdens dit gesprek brengt de arbeidsdeskundige de situatie van werknemer en werkgever in kaart, ook wordt de werkplek bezocht.
Aan de hand van deze gesprekken wordt een rapport opgesteld met daarin de bevindingen, conclusie en een advies aan de werkgever en werknemer. Nadat het arbeidsdeskundig onderzoek is verricht, is de arbeidsdeskundige te raadplegen voor aanvullend advies en/of toelichting.
Wat is het doel van het onderzoek?
Het onderzoek wordt ingezet om inzicht te krijgen in:
- Welke stappen volgens de Wet verbetering poortwachter doorlopen moeten worden
- Mogelijkheden binnen de eigen organisatie
- Eventuele aanpassingen aan de werkplek
- Mogelijkheden bij andere werkgevers
Comments are closed.